۱۳۹۰ مهر ۱, جمعه

اختلاس، حکایتی ناتمام در جمهوری اسلامی




برگه‌های تقویم، تاریخ انتخابات پارلمانی دوره نهم را اسفندماه سال ۱۳۹۰ نشان می‌دهد. یعنی در حدود شش ماه دیگر انتخاباتی برگزار می‌شود که هرچه به آن نزدیک می‌شویم جنگ و جدل سیاسی در بین جناح‌های اصولگرا برای حفظ حیات سیاسی به اوج خود می‌رسد.

این درگیری‌های بین جناحی منجر به رسانه‌ای شدن بسیاری از سوءاستفاده‌های مالی و اختلاس‌های دولتی شده که در تمام طول دوران ۳۲ سال گذشته از عمر جمهوری اسلامی در ایران بی‌سابقه ارزیابی شده است: اختلاس سه‌هزار میلیارد تومانی که هنوز خیلی‌ها با شنیدن خبر آن در کوچه و بازار از تعجب انگشت به دندان می‌گزند، اما بی‌گمان پرونده‌های به مراتب بزرگ‌تری نظیر بیمه ایران، زمین‌خواری و پولشویی در سال‌های اخیر وجود دارد که هنوز کاملاً رسانه‌اینشده است، پرونده‌هایی که در صورت بازگشایی، پای بسیاری از حکومتی‌ها را به میان می‌آورد و در آن‌صورت تبعات و هزینه‌های سیاسی برای حکومت به‌ همراه خواهد داشت. این پرونده سه‌هزار میلیارد تومانی فرصتی را برای جناح طرفداران متعصب رهبر جمهوری اسلامی فراهم آورده است تا حملات بی‌سابقه‌ای را به حلقه اطرافیان محمود احمدی نژاد و بخصوص رئیس دفتر او، اسفندیار رحیم مشایی و بقایی، معاون اجرایی وی وارد کنند.


حملات پی‌درپی اطرافیان محمود احمدی‌نژاد واکنش وی را در پی داشت. روز چهارشنبه احمدی‌نژاد گفت: "این دولت پاک‌ترین دولت درطول تاریخ است" و به احترام رهبر و ملت سکوت کرده است، اما "سکوت دولت همیشگی نخواهد بود". به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، محمود احمدی‌نژاد در سخنرانیخود در اردبیل تصریح کرده است: "کسانی که دولت را به بهانه‌های گوناگونمتهم می‌کنند گویا هیچگونه نگرانی از محاکمه و تعقیب کیفری ندارند واطمینان دارند که کسی به ادعای آنان رسیدگی نخواهد کرد."


علی‌اکبرترکان، وزیر اسبق راه و ترابری در گفت‌وگو با خبرآنلاین با بیان این‌کهمدیران سیستم بانکی به احترام مردم استعفا دهند، تاکید کرد: "دولتی که باادعای مبارزه با فساد بر مسند نشسته است باید در مواجهه با چنین اختلاسبزرگی واکنش نشان دهد چراکه اختلاس چنین مبلغی نمی‌تواند کار یک نفر باشدبلکه قطعاً باید گروهی متشکل از مسئولان بالارتبه دولتی به آن‌ها کمک کرده باشند."


ماجرای اختلاس سه‌هزار میلیارد تومانی


ماجرا از این قرار بود که شخصی که از او با عنوان "ا.خ" نام‌ می‌برند و گویا از چهره‌های مرتبط با محمدرضا رحیمی، معاون اول محمود احمدی‌نژاد وپرونده بیمه ایران که صاحب ده‌ها شرکت و موسسه اقتصادی زنجیره‌ای است، با استفاده از شگرد خاصی اقدام به اختلاس از بانک صادرات کردهاست.[۱]


این فرد با تبانی با رئیس شعبه بانک صادرات درمحل کارخانه فولاد، اقدام به صدور ال‌سی‌های (اعتبار اسنادی ریالی داخلی) جعلی به مبالغ ده‌ها میلیاردتومان کرده است و بدون آن که وجه ال سی‌های مذکور را به بانک بپردازد، ال سی‌ها را دریافت کرده و به دیگر بانک‌های دولتی و خصوصی داخلی به قیمتی پایین‌تر از قیمت رسمی ال سی فروخته است.


با توجه با این که ال سی‌ها در سامانه اطلاعاتی بانکصادرات ثبت نشده است، خریداران ال سی با استعلام از همان شعبه صادرکنندهاقدام به خرید ال سی می‌کردند و درنهایت مبالغ ال سی‌های مذکور به بیش از دومیلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار یا معادل سه هزار میلیارد تومان می‌رسد.


گفته می‌شود این فرد این مبلغ هنگفت را جهت انجام سایر معاملات صوری و دلالی خود استفاده می‌کرده و از این مبلغ که از حساب بانکصادرات برداشت شده است، تنها ۵۰۰ میلیارد تومان صرف واسطه‌گری بانک‌های دیگرشده است.


آقای "ا.خ." کیست؟


"ا. خ." فردی چهل ساله است به نام امیرمنصور خسروی معروف به "امیر منصور آریا" صاحب بانک خصوصی آریا و صاحب یکی از مشهورترین کارخانه‌های آب معدنی‌های ایران (آب معدنی داماش). او همچنین رییس هیئت مدیره تیمفوتبال داماش (لیگ برتر) است. کارخانه بزرگ تولید نان صنعتی در همدان از جمله کارخانه‌های زیر مجموعهشرکت اوست. وی تنها در طول پنج سال یعنی از سال ۱۳۸۵که وارد فعالیت اقتصادی درایران شده، به تمامی این نعمت‌های اقتصادی رسیده است. وی پیش از این در آلمان زندگی می‌کرده است. امیر منصور خسروی در یکی ازروستاهای استان گیلان متولد شده است و چهار برادر دارد، همه آن‌ها در شرکت‌های زیرمجموعه وی فعالیت داشته‌اند. خبر‌های حاکی از بازداشت دو تن از برادران وی (امیرحسین خسروی) منتشر شده است.


آقای خسروی دارای یک شرکت هلدینگ (شرکت مادر) به نام شرکت "امیرمنصورآریا" است که در خیابان احمد قصیر تهران واقع شده است. این شرکت جزو صد شرکت برتراقتصادی ایران در بازار بورس تهران شناخته شده است. گفته می‌شود تمام ترفندهای اقتصادی آریا برای کسب ثروت رانتی در طبقه پنجم این ساختمان پی‌ریزی شده است.


آقای خسروی فعالیت گسترده اقتصادی خود رادر پنج استان کشور متمرکز کرده است: استان‌های گیلان، لرستان، تهران، همدان ومرکزی.از پروژه‌های مهم شرکت "ا.خ." می‌توانبه طرح توسعه شرکت شفاف شیمی پلاست، طرح توسعه کارخانه آهن و فولاد لوشان، پارکینگ طبقاتی ماسوله، سنگ‌شکن لوشان، مجموعه ورزشی کوچصفهان در استان گیلان اشاره کرد.


"ا. خ." در استان لرستان نیز طرح‌هایی را در دست دارد: پروژه کارخانه شرکت صنایع غذایی گل‌گهر، کشت و صنعت شیروان اشترانکوه، کارخانه تولیدسیلیکون متال بروجرد، مجتمع ورزشی دوروداز جمله آن‌ها است.


شرکت آقای خسروی در استان مرکزی نیز یک پروژه را در دست دارد. طراحی کارخانه فرآوری لاستیک شهرک صنعتی زاویه پروژه‌ای است که در استان مرکزی دنبال می‌شود.
نکته جالب توجه این است که تمام این شرکت‌ها و پروژه‌ها از سال ۱۳۸۶ به بعد کار خود را آغاز کرده‌اند. برخی رسانه‌ها خبر داده‌اند که "ا. خ." با درخواست یکی از چهره‌های بانفوذ دولتی (محمدرضا رحیمی) وارد فعالیت اقتصادی در ایران شده است و با رانت دولتی اولین کارخانه خود را در ایران تاسیس کرده است. او به کارهای اجتماعی مخصوصاً درحوزه ورزش نیز علاقه ویژه‌ای دارد.


مجموعه ورزشی کوچصفهان و خرید امتیاز تیم فوتبال پگاه گیلان از جمله مهم‌ترین فعالیت‌های آریا در این حوزه است. امیرعابدینی، رئیس باشگاه داماش گیلان درباره چگونگی شکل‌گیری باشگاه داماش در گفت وگویی اظهار کرد: ”وقتی آقای آریا می‌خواستند باشگاه داماش را تاسیس کنند یکموسسه اقتصادی از مجموعه امیر منصور آریا داشتند که معتقد بودند در آن مجموعه بایدیک موسسه اجتماعی فرهنگی هم وجود داشته باشد. از همین‌رو به من پیشنهاد دادند که باشگاهی با همین نام داماش تاسیس کنم. این باشگاه در سال ۱۳۸۵ تاسیس شد و کار اولیه خود را با فوتبال از لیگ برتر آغاز کرد و تا امروز که گسترده شده است و در استان‌های گیلان، لرستان و تهران مشغول فعالیت است و در رشته فوتبال، والیبال، بسکتبال وشنا فعالیت دارد." عابدینی در ادامه از نقش روح‌الله قهرمانی چابک استاندارگیلان در گسترش فعالیت‌های خسروی در این استان گفت: "آقای قهرمانی به ما پیشنهاد داد با توجه به فعالیت‌های اقتصادی‌مان در این استان، کار باشگاه داماش رادر استان گیلان آغاز کنیم." روح‌الله قهرمانی چابک استاندار گیلان با حکم محمدرضارحیمی معاون اول رئیس‌جمهور در خرداد ماه سال ۸۹ به سمت عضو هیئت مدیره منطقه آزادانزلی منصوب شد.


فعالیت‌های تنگاتنگ استاندار گیلان با امیر منصورخسروی حکایت از نقش برجسته دولت‌ها در فساد‌های مالی و اقتصادی با استفاده از امکانات و رانت‌های اقتصادی دارد.


پرونده‌ای دیگر برای مشایی


چندروز پیش سایت مشرق نیوز منتسب به اصولگرایان ‌نامه اسفندیار رحیم‌مشایی، مشاور ارشد و ریس دفتر محمود احمدی‌نژاد را منتشر کرد.این نامه در تاریخ هفتم مهر سال ۱۳۸۹ توسط مشایی خطاب به وزیر کابینه نوشته است: "جناب آقای حسینی، وزیر محترم امور اقتصاد و دارایی، به پیوست تصویر نامه شماره۱۰۲۰۵/ص۲۰ مورخ ۲/۷/۱۳۸۹ شرکت خدمات مهندسی خط و ابنیه فنی راه‌آهن در خصوصآمادگی خرید ۵/۵۰ درصد از سهام شرکت فولاد خوزستان ارسال می‌شود. حسبموافقت ریاست محترم جمهوری خواهشمند است دستور فرمایید ضمن تسریع اقداممساعد را به عمل آورند."

سایت مشرق‌نیوز توضیح داده است: "براساس این نامه سهام شرکت فولاد خوزستان بدون برگزاری تشریفات قانونی مزایده به گروه امیرحسین آریا (برادر امیر منصور) در قالب شرکت خدمات مهندسی خط و ابنیه راه‌آهن (تراورس) واگذار می‌شود. پس از آن امیرمنصور خسروی در جریان واگذاری‌های سازمان خصوصی‌سازی و در حرکتی کاملاً مشکوک توانست شرکت تراورس را که از مهم‌ترین شرکت‌های پیمانکار در عرصه راه‌آهن کشور است، خریداری کند."

نکته جالب توجه آن‌که شرکت تراورس به صورت ده‌‌ساله به امیرمنصور خسروی و به قیمت ۱۲۰ میلیارد تومان واگذار شد. به گفته این سایت سناریوهای دیگر این گروهبرای تسلط بر اقتصاد ملی کشور، همکاری با سازمان خصوصی‌سازی و وزارت اقتصاد برای تصاحب شرکت‌های بزرگ پیمانکاری کشور، تبانی با کارفرمایان دولتی ازقبیل راه‌آهن و وزارت راه سابق برای تصاحب پروژه‌های میلیاردی با حربه تامین مالی و به صورت ترک تشریفات مناقصه و همکاری گسترده و تبانی با نظام بانکی خصوصاً بانک ملی برای تامین مالی پروژه‌ها به صورت صوری بوده است.


در این بین چگونگی توانایی یک نفر با همکاری سازمان خصوصی‌سازی برای خرید شرکت بزرگی همانند "تراورس" که نزدیک به هشت‌هزار کارمند دارد و از طرف دیگر تبانی در جهت کنار گذاردن تشریفات و مراحل قانونی مناقصه پروژه هزار و ۳۰۰ میلیارد تومانی خود جای پاسخ به بسیاری از سئوالات را خالی گذاشته است. در این پروژه در قبال اجرای بدون تشریفات مناقصه طبقاتی کردن جاده رامسر به نور، بیش از ۵۰ درصدسهام شرکت فولاد خوزستان را به دست آورد.


تالار کیش به فولاد خوزستان پیوست


هنوز مدت زیادی از انتشار اسناد مربوط به پروژه۴۰۰میلیارد تومانی مجتمع تالارهای بین‌المللی ایران- کیش و نقش اسفندیار رحیم‌مشایی و حمید بقایی در این تخلف اقتصادی نگذشته است. در پروژه ۴۰۰میلیارد تومانی مجتمع تالارهای بین‌المللی ایران-کیش طبق توافقی سه نفره با حضور اسفندیار رحیم‌مشایی، حمید بقایی و ابراهیم عزیزی در تاریخ سوم تیرسال ۸۹ به صورت ترک تشریفات به شرکت فیاک کیش با مدیریت یحیی فیوضی واگذارشد که براساس قانون ترک تشریفات این اقدام روال قانونی را طی نکرده است.


براساس افشاگری‌هایی که صورت گرفت، پرونده‌ای علیه بقایی، معاون اموراجرایی دفتر ریاست‌جمهوری در دستگاه قضایی تشکیل شد. نام اسفندیار رحیم‌مشایی این روزها کم در رسانه‌ها مطرح نیست. مشایی که به دلیل تاثیرگذاری و نقش پر رنگی که در تصمیم‌های دولت و رئیس‌جمهوری دارد، در کانون توجه‌ها قرار دارد.


اصولگرایان خبر از تلاش رحیم مشایی برای مهره‌چینی در انتخابات آینده مجلس و راه‌اندازی شبکه‌های خصوصی دارد. اکنون نام مشایی با بزرگ‌ترین اختلاس تاریخ گره خورده است.


علیثمری، رییس ستاد قرارگاه راهبردی عمار که روزی سمت ریاست هیئت گزینش کلکشور را بر عهده داشت به دلیل انتقاداتش به جریان مشایی برکنار شد؛ ثمری در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس گفته است: "جریان انحرافی طبق یک مهره‌‌چینی در زمینه اقتصادی، به دنبال مدیرعاملی مراکز درآمدزا و پول‌سازی همچون، ایران‌خودرو، مناطق آزادو گردشگری، هتل‌های هما بوده و مانند اختاپوس روی این مناطق چنگ انداخته وبه بهانه خصوصی‌سازی در جریان‌های پولشویی وارد شده است."


ثمری افزود: تمام اقدامات اقتصادی جریان انحرافی (به حلقه اطرافیان رحیم مشایی اطلاق می‌شود) در سازمان هواپیمایی، شورای ایرانیان خارج از کشور، سازمان گردشگری و خودروسازی در حال حاضر به شکل یک غده سرطانی و هجمه به اصل بیت‌المال خود را نشان داده است.

شهردار در فهرست اختلاس‌گران

"شهرداری ۹۰۰‌میلیون تومان به یک گروه تواشیح پول داده است." این خبر از سوی خسرو دانشجو، سخنگوی شورای شهر تهران مطرح شده است. در عین حال حمزه شکیب، رئیس کمیسیون توسعه و عمران شورا نیز به صرف هزینه‌های ۱۸ و نیم‌میلیاردی و هفت‌‌‌‌میلیاردی شهرداری برای جشن‌های شعبانیه اشاره می‌کند.[۲]


ایازی، سخنگوی شهرداری تهران اما این ارقام را قبولندارد و می‌گوید: "هزینه اعیاد شعبانیه در مجموع دو ‌میلیارد تومان بودهاست." او البته درباره قرارداد ۹۰۰‌میلیونی با یک گروه تواشیح می‌گوید: "شایداین قرارداد برای اجرای ۳۰ روز برنامه در ماه رمضان باشد."


حمزه شکیب در پاسخ به ایازی می‌گوید: "شهرداری باید به صورت مکتوب توضیح دهد کهچقدر برای این اعیاد هزینه کرده و اسناد و مدارکش را ارایه دهد، ما نیزمدارکمان را ارایه می‌دهیم تا به طور دقیق به موضوع رسیدگی شود." رئیس شورای شهر تهران هم از شکیب درخواست کرد تا این پیشنهاد را به صورت مکتوب به هیئت رئیسه ارائه دهد.


آقای شکیب در ادامه صحبت‌هایش به فروش تراکم و ساخت وسازهای غیر مجاز نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: "در یک مورد، برای یک ساختمان که مجوزشدوطبقه است، پروانه ساخت ۱۰ طبقه صادر شده است. آقای ایازی شترسواری که دولا دولا نمی‌شود، ما تا هفته آینده مدارک و اسنادمان را درباره این مجوزهای غیر قانونی ارایه می‌دهیم تا به موضوع رسیدگی شود و شما هم توضیح بدهید."


سخنگوی شورای شهر نیز در جواب به ایازی می‌گوید: "بر اساس اسناد موجود تنها برای یک گروه تواشیح ۹۰۰‌میلیون تومان هزینه شده است. در چنینشرایطی به نظر نمی‌رسد که رقم واقعی هزینه‌های صورت گرفته دو ‌میلیاردتومان بوده باشد. چطور ممکن است که کل هزینه‌های صورت گرفته دو‌میلیاردتومان باشد و شاید اعتبارات در جاهای دیگری هزینه شده است که شما از آن مطلع نیستید."


منبعی موثق از مقامات ارشد در شهرداری تهران که نخواست نامش فاش شود به زمانه گفت: "قالیباف، شهردار تهران، در مدت باقی مانده تا انتخابات ریاست جمهوری به‌شدت به دنبال جذب منابع مالی برای تبلیغات انتخاباتی است." وی افزود: "در شهرداری زمین‌های بی‌صاحب اغلب با کاربری کشاورزی، صنعتی و فضای سبز را به زمین‌هایی با کاربری مسکونی تبدیل می‌شوند و مبادرت به ساخت پروژه‌های عظیم کرده و یا می‌فروشند." این منبع بنا به مسئولیت حساس خود حاضر نشد اطلاعات بیشتری در اختیار زمانه قرار دهد.


گرچه آقای ایازی پاسخ می‌دهد که احتمال دارد قرارداد ۹۰۰‌میلیون تومانی گروه تواشیح مربوط به گردانندگان استیج بوستان آزادگان باشد که تمام برنامه‌های این بوستان در ایام ماه رمضان را مدیریت می‌کردند، اما به فرض صحت سخنان ایازی، این گروه برای هر شب ۳۰‌میلیون تومان از شهرداری دریافت کرده است.


معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران تاکید می‌کند: "در مورد سفره‌های سلامت در ماه رمضان، صددرصد هزینه مربوط به برپایی این سفره ازسوی مردم و خیران تامین شد و بیش از شش هزار خانواده در این مراسم حاضر شدند." به گفته او بخش عمده هزینه‌های صورت گرفته در برپایی سفره کرامت در بوستان ولایت نیز از سوی مردم تامین شد و تنها بخش کوچکی از هزینه‌ها از بودجه شهرداری صورت گرفته است.


ایازی می‌گوید: "هزینه‌های شهرداری برای اعیاد شعبانیه از سرفصل برنامه‌های مناسبتی مصوب شورای شهر تهران تامین شده است."


پرداخت بن‌های ۵۰۰ هزار تومانی در شهرداری تهران


شهرداری از بودجه شهرداری تهران ۵۰۰ هزار تومان به اعضای شورای‌عالی استان‌ها بن شهروند داده است. پروین احمدی‌نژاد (خواهر محمود احمدی نژاد) به این موضوع معترض است ومی‌گوید: "عرف، عقل و قانون حکم می‌کند که پول تهران در شهر تهران هزینه شود و این‌گونه خاصه خرجی‌ها نباید صورت گیرد."

سخنگوی شهرداری از این موضوع اظهار بی‌اطلاعی می‌کند. او با حضور در جمع خبرنگاران درباره اظهارات احمدی‌نژاد گفت: "از چنین پرداختی اطلاع ندارم و شورای عالی استان‌ها ربطیبه ما ندارد. این در حالی بود که یکی از اعضای هیئت رئیسه شورای شهر به شرق گفته است: این مبلغ از سوی شهرداری تهران پرداخت شده و هدیه‌ها هم بن شهروند شهرداری بوده است نه پول نقد."


حمزه شکیب در گفت‌و‌گو با روزنامه شرق می‌گوید: "شهرداری، پاسخ تذکر شورا را نداده است."
تذکر کتبی رئیس کمیسیون عمران شورای شهر هنوز پاسخی از سوی شهرداری نداشته است؛ سئوالی که شهرداری باید ظرف مدت حداکثر ۱۰ روز به آن پاسخ می‌داده و حالا این زمان به پایان رسیده است.


شهرداری تهران باید درباره چگونگی خرید صد هکتار زمین در چهاردانگه و فروش غیر قانونی تراکم پاسخگو باشد. حمزه شکیب درباره سئوال کتبی‌اش از شهرداری به "روزنامه شرق" می‌گوید: "ابتدا از ظرفیت سئوال از شهردار استفاده شد اما هیئت‌رئیسه اعلام کرد که بایدابتدا تذکر کتبی بفرستیم بعد در صورت بی‌پاسخ ماندن از ظرفیت سئوال استفادهشود.


از این رو تذکر کتبی‌ام از شهردار را تقدیم هیئت ‌رئیسه کردم کههیات‌رییسه هم به شهرداری فرستاد اما هنوز شهرداری پاسخ و توضیحی ندادهاست."

آقای شکیب تاکید می‌کند: "تا چندروز آینده منتظر پاسخ شهردار می‌مانیم امادر صورتی که پاسخ ارایه نشود از ظرفیت سئوال از شهرداری استفاده می‌کنیم." مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران نیز درباره علت پاسخ ندادن قالیباف به پرسش شورا به روزنامه شرق گفته است: "این موضوع درگیر نامه‌نگاری‌ها و روند اداری شده و ما هنوز منتظر پاسخ شهرداری هستیم."

با نزدیک شدن به انتخابات اسفندماه باید منتظر افشاگری‌های دیگری در مورد دیگر اصولگرایان بود، اصولگرایانی که هرکدام با فهرستی مجزا خیزی بلند برای تصاحب کرسی‌های مجلس آینده برداشته‌اند. در این میان حلقه طرفداران محمود احمدنژاد که حامیان رهبر جمهوری اسلامی از آن‌ها به عنوان "جریان انحرافی" نام می‌برند تمامی توان خود را به‌کار خواهند بست تا در جریان مسابقه دو ماراتون انتخابات قرار گیرند. تا آن روز شاهد صحنه‌هایی همانند تحصن نمایندگان در صحن علنی مجلس و شعار‌های مرگ به این و آن همانند روزهای بعد از ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ خواهیم بود؛ اما به راستی در کشاکش جنجال‌های سیاسی بر سر قدرت و ثروت و بحث اختلاس‌های نجومی، مردم در سکوت خود به چه فکر می‌کنند؟


پانویس‌ها:


۱. در جریان اختلاس پرونده بیمه ایران و باند خیابان فاطمی، محمدرضا رحیمی، معاون اول احمدی نژاد در مظان اتهام است.
۲. متن مصاحبه سخنگوی شورای شهر و حمزه شکیب از اعضای هیئت رئیسه شورای شهر برگرفته از روزنامه شرق است.
شرح عکس: نامه مشایی به دو وزیر برای واگذاری شرکت فولاد خوزستان به امیر منصور آریا (برگرفته از سایت مشرق نیوز)

0 نظرات:

ارسال یک نظر